stamboekfokkerij

Stamboekfokkerij

Het Friese Melkschaap is een melktypisch schaap. In de rasstandaard staat het schaap omschreven als hoogbenig, goed ontwikkeld, wigvormig en melktypisch. Een lange blanke kop met grote oren geeft het schaap een karakteristieke krachtige, maar vriendelijke uitstraling. De staart is lang, tot op de hak, dun en onbewold. Fijne wol, een goed gevormde uier en hard, droog beenwerk. Het karakter is rustig en het dier heeft goede moedereigenschappen.

Per lactatie produceert een ooi 500 tot 1000 liter melk, wat onder andere afhankelijk is van de leeftijd van het dier en hoeveel lammeren ze heeft gekregen. Het Friese Melkschaap wordt zowel gehouden uit liefhebberij, als op professionele schapenmelkbedrijven. Er zijn in Nederland ruim 30 schapenmelkbedrijven. Een klein deel van de boerderijen, zoals de Ouwendorperhoeve, verkaast zelf de melk.

De beste en door het stamboek goedgekeurde ooien worden op de Ouwendorperhoeve ingezet voor de stamboekfokkerij. Ooilammeren uit eigen fokkerij blijven vooralsnog op de Ouwendorperhoeve om tot de gewenste omvang van de kudde te komen. Daarnaast om de ooien die om wat voor reden dan ook de melktafel niet meer op hoeven, te vervangen. Uit de ramlammeren selecteren we jaarlijks enkele ramlammeren met potentie om goedgekeurd te worden als dekram voor het stamboek. De overige ramlammeren grazen op eigen grond totdat zij een slachtrijp gewicht bereikt hebben.

Op de Ouwendorperhoeve hopen wij ons nog lang in te kunnen zetten, samen met het Frysk Molkskieppestamboek en de Stichting Zeldzame Huisdierrassen, voor een mooie, gezonde en doelgerichte toekomst voor ons cultureel erfgoed: het Friese Melkschaap.Terug