Bentheimers

Onze Bonte Bentheimers / eerlijk heerlijk.

En toen was de cirkel rondů toen wij in 2007 begonnen met het melken van onze melkschapen, moesten wij op zoek naar een bestemming voor het weiwater, een bijproduct van het kaasmaken. Onze zeugen Juffrouw Netje en Juf Agaath, wroeten dagelijks vrolijk rond in hun eigen veld, ze worden bijgevoerd met de wei, tuinafval, valappels en peren, eikels en beukenoten.. eerlijk heerlijk.

Het zijn sociale dieren naar elkaar en naar ons, nieuwsgierig en slim, een waardevolle aanvulling voor de Ouwendorperhoeve. De Bonte Bentheimer vindt haar oorsprong in het grensgebied rond het Graafschap Bad-Bentheim. Het ras kwam in Nederland in de jaren vijftig van de vorige eeuw nog vrij algemeen voor, maar verloor naarmate de intensieve veehouderij in opmars kwam steeds meer terrein. Daarbij was verboden een beer te houden, omdat het geen Nederlands ras was. De Bonte Bentheimer heeft een uitstekende kwaliteit vlees, maar om die kwaliteit te verkrijgen moet het varken langzaam groeien. Bij een te snelle groei en een intensieve houderij heeft de Bonte Bentheimer snel de neiging om teveel vet te worden.

U begrijpt de Bonte Bentheimer is helemaal op haar plek op de Ouwendorperhoeve. Onze Bentheimers zijn ingeschreven in het Nederlandse Stamboek. Wij hopen door jaarlijks onze zeugen te laten biggen bij te kunnen dragen aan de wederopbouw van een bijzonder ras dat enkele jaren geleden bijna uitgestorven was.

In 2009 heeft Ons Juffrouw Netje haar eerste biggen geworpen: zeven in totaal. Drie zeugen (Amalia, Alexia en Ariana) en vier beren (Andrew, Alexander, Albert en ... Adoedoe). Amalia mag blijven!

Anno 2010: het varken als landschapsontwikkelaar? Op deze vraag proberen wij samen met anderen een antwoord te vinden. Onze jongens lopen inmiddels al weer een jaar in het 'berenbos'! En ze genieten daar met volle teugen. Wij ook overigens. Van het uitzicht, maar ook van het mooie werk wat zij daar voor ons verichten. Onze jongens houden het bos nu voor ons bij, dat scheelt ons weer een aantal onderhoudswerkzaamheden! Mocht u meer van dit project weten, kunt u contact met ons opnemen of eens kijken op www.verantwoordeveehouderij.nlTerug